Koulutan hevosia ranskalaisen klassisen ratsastuksen periaattein. Otan koulutuksessa huomioon hevosen fyysisen ja psyykkisen kehittymisen sekä hevosen rakenteen tuomat rajoitukset, niin ettei hevonen mene rikki. Haluan, että hevonen on mahdollisimman pitkäikäinen kumppani ratsastajalleen.

Koulutuksessa edetään tavoitteellisesti asteittain käyttäen klassista ehdollistumista, positiivista ja negatiivista vahvistamista. Näitä käytetään myös päällekkäin ja ristiin. Positiivisessa vahvistamisessa jotain mukavaa lisätään, kuten naksutinkoulutuksessa äänimerkki ja porkkanan pala. Negatiivisessa vahvistamisessa jotain otetaan pois, kuten pohkeen paine kyljistä. Ajoitus on erittäin tärkeä asia.

Koulutuksen aikana pyrin rakentamaan hevoselle asiat, niin, että jotain uutta opitaan jonkin vanhan jo opitun asian päälle. Hevonen on ensin käytävällä totutettu pitämään satulaa selässään. Sitten hevonen on opetettu maastatyöskentelyn kautta liinajuoksuttamiseen ilman satulaa. Kun hevonen osaa liinajuoksutuksen lisätään satula selkään ja seuraavassa vaiheessa ratsastaja selkään.

Pidän mielessäni kolme tärkeää asiaa pelkistetysti. Näitä ovat rentous, eteenpäinpyrkimys ja suoruus. Tieteelliset tutkimukset ovat osoittaneet, että hevonen ei voi oppia, ellei sen mielentila ole rauhallinen. Uudelleen koulutuksessa pyrin opettamaan hevoselle jonkin huonon tai epätoivotun tavan tilalle jonkin sijaistoiminnon. Hevonen, joka näykkii makupaloja kerjätessään ihmistä, on helppo opettaa laskemaan pää alas tai katsomaan muualle naksutinkoulutuksen ja positiivisen vahvistamisen avulla.

Muita klassisen ratsastuksen periaatteitani ovat tasapaino ennen liikettä. Ilman tasapainoista ratsukkoa tanssimassa sulavasti vaikeissa liikkeissä johtaa usein voiman käyttöön. Pyrin, että kouluttamani hevoset haluaisivat työskennellä ihmisen kanssa. Vielä parempi, jos joku ulkopuolinen kommentoi, että tuo hevonen haluaa miellyttää ratsastajaansa. Ratsastuksen tulisi aina tuntua kevyeltä ja hevosen herkältä ja kuuliaiselta.

Viimeinen tärkeä periaate on yksinkertainen kieli hevosen suuntaan. Kädet ilman jalkoja ja jalat ilman käsiä. Ratsastus on kahden yksilön yhteen puhaltamista erilaisiksi liikkeiksi. Kommunikointi tapahtuu vuorovaikutuksessa hevosen kanssa. Ratsun tulee oppia kuuntelemaan ratsastajaansa, mutta myös ratsastajan tulee oppia kuuntelemaan hevosta.

Centered Riding -menetelmä

Opetan ratsastajia Centered Riding -menetelmää hyödyntäen. Aloitan ratsastajan koulutuksen aina Centered Riding oppien avulla, johon lisään teoriatietoa ratsastuksesta sekä ratsastajan biomekaniikasta. Teemme aluksi kuivaharjoitteita trampoliinin ja jumppapallon avulla, josta etenemme hevosen selkään. Kun ratsastajalla on enemmän tietotaitoa oman kehonkäytöstä ja viestinnästä hevoseen päin, siirrän painopistettä enemmän hevosen kouluttamiseen klassisin periaattein. Tästä syntyy kokonaisuus, jossa ratsastaja tuntee oman kehonsa työskentelyn ja pystyy keskittymään ratsun kehon käyttöön. Ajatteleva ratsastaja on kaiken ratsastuksen päämäärä, sillä ratsastaja kouluttaa hevostaan koko ajan, jonka hän viettää hevosensa kanssa. Klikkaa tästä päästäksesi Centered Riding Finlandin sivuille.

Pyrin tuomaan ratsastukseen onnistumisen ja oivallusten hetkiä sinulle ja ratsullesi. Keskittymällä onnistumisiin onnistut varmasti.